Mikael Hummelgård

Lotta Thunbjörk
Låtskrivare/sång/gitarr/munspel

Blåsor på fingrarna

Efter nian arbetade jag på Tunaåstrands barnkoloni strax utanför Borlänge, där var det många som sjöng och spelade gitarr. Mina första blåsor på fingertopparna är från den tiden då jag lärde mig enkla gitarrackord. Efter det köpte min morbror mig en begagnad akustisk gitarr för 300: -. Sedan växte intresset för musik och sakta men säkert övade jag upp både gitarrspel och gehör. Som ivrig gitarryngling spelade och sjöng jag sånger av andra artister. Men efter ett tag blev det mer intressant att komponera själv. Jag var även med i kör några år.

Musikalisk språngbräda

Musiken tog ordentlig fart när jag träffade Thomas Eriksson 1984 på högskolan i Falun. Vi läste båda till Fritidspedagog. Thomas spelade också lite gitarr men hade fallenhet för klaviatur. Det var mycket lek, improvisation och testande. En hel del instrumentala verk åstadkom vi högst upp i skolans musikrum. Skolan hade nämligen köpt en bandspelare med fyra kanaler av fabrikat Fostex-X15. Den lilla apparaten spred skaparglädje åt oss. Under studietiden köpte jag en mindre bra (läs urkass) elgitarr av en kompis och Thomas köpte klassikern Roland Juno 105, plus en trummaskin som verkligen var en maskin. Vi inredde ett musikrum i Gustafs hos Thomas farbror. Där fläskade vi på så mycket våra förstärkare tålde. Det lät hellre än bra, men kul hade vi.

Huller om buller

1986 blev jag med i ett band med namnet Azaria som sedan döptes om till Topsy Turvy (huller om buller). Vi körde rockcovers plus lite egna låtar. Vi uppträdde några gånger i Sigridgården bakom Missionskyrkan i stan och på en festival i Tjärna ängar. Projektet rann sedan ut i sanden, varför minns jag inte. Köpte samtidigt min första riktigt bra elgitarr, en Ibanez Custom. 1987 bildade Thomas Eriksson och jag bandet Arose med totalt sju medlemmar. Vi repade på fritidsgården ”Humlan” mitt i stan. Ett framträdande blev det, sedan lade vi ner bandet. Det var krångligt att samla så många vid ett och samma tillfälle för övning.

Musik i mörkaste Småland

Efter att ha rest i Sydamerika några månader flyttade jag 1990 till Småland och fortsatte att skapa musik på egen hand. Spelade in en kassett som heter ”För mig själv” med tretton låtar och som jag kanske bäst behåller, just för mig själv.

Tillbaka till Dalarna

Efter två år i Småland så flyttade jag hem till Dalarna igen. Nu återupptog jag kontakten med Thomas och vi började skapa låtar efter bästa förmåga. 1993 mixade och maxade vi 4-kanalaren och fick fram sju låtar på en kassett. Samtliga låtar kan du avlyssna ”i backspegeln”. Vi döpte oss till ”Nota Bene” (märk väl). Låten ”På jorden” var med några veckor på Dalatoppen och fajtades bl.a. med Orup, vad nu han hade där att göra. ”Dalasommar” spelades också på radion till min mormors förtjusning.
Nästa musikaliska möte var med Tomas ”Jossi” Jonsson som var en hejare på blues och blåste duktigt i munspel. 1994 spelade jag in ”Virvlande regnbåge” där Jossi spelar munspel och 1996 jammade vi fram ”Katten Frej”. 1997 gjorde jag låten ”Trampa på” till Finnmarksturen och även här spelar Jossi munspel. Om Tomas hade varit i livet nu så hade jag velat ha honom med i projektet.

CD satsning och coverband som kom av sig

1999 fick jag kontakt med L-O ”Ägget” Johansson för att spela in en cd skiva. Men icke då, en låt blev resultatet ”låt mig gå” för sedan kom annat i vägen och jag hamnade slutligen i Härjedalen. Där arbetade jag på skidanläggningen Ramundberget och inför andra säsongen 2002/2003 startades coverbandet ”Stars of Skars”. Sångförmågorna vandrade runt. Det fanns potential i bandet men jag hade stressat sönder mig på jobbet och behövde få nya krafter så efter några spelningar tackade vi för oss.

Nytändning i Blekinge

Som jag nämner i projektbeskrivningen så tog musiken fart igen när jag pluggade i Karlskrona. Där gick jag igenom gammalt material och skrev även några nya sånger. Sjöng också några gånger i Rödeby kyrka med en vän. Det blev nytändning på något sätt och jag längtade efter att få sparka igång projektet.

Tillbaka till Dalarna igen (för gott hoppas jag)

Det tog en stund att landa med jobb, hus och att bygga upp det sociala nätverket igen. I början på 2006 var jag redo att ta mig an musikprojektet och nu är det äntligen igång. Det känns mycket bra.

Håll drömmen vid liv

Min förhoppning med denna text är att sporra andra till att förverkliga sina drömmar oavsett det handlar om musik eller inte. Vägen till målet är för det mesta krokig med omvägar och återvändsgränder. I mitt fall så har musikdrömmen mognat under åren och just nu är det rätt tid för detta projekt. Så tappa inte modet när det känns tungt utan hämta ny kraft och gå på igen.

Influenser

Den första grupp som jag tog till mig ordentligt var The Osmonds, flickornas favoritgrupp med den då unge Donny i förgrunden. Ni kan ju tänka er alltså, killkompisarna spisade Slade, Sparks, Kizz m.fl. medan jag smög med bröderna Osmonds. Efter denna mjukstart växte mitt musiklyssnande lavinartat. Jag satt som klistrad under radioprogrammet Tracks och spelade in. Jag var en sökare inom musiken och lyssnade på rock, pop, country, blues, jazz, reggae, folkmusik från hela världen, klassiskt och instrumental pop. Här nedan har jag flera av de artister som jag lyssnade på i min ungdom och som ligger till grund för mitt skapande.

Artister